Κυριακή 9 Απριλίου 2023

ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΡΔΙΚΑΣ.....ΣΤΗΝ "ΑΚΡΗ" ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!!!


 

Στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας βρεθήκαμε ως διδακτικό προσωπικού του νηπιαγωγείου Πέρδικας από τις 22 Ιανουαρίου έως στις 29 Ιανουαρίου του 2023, προκειμένου να επιμορφωθούμε πάνω σε καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις και μεθοδολογικά εργαλεία με απώτερο στόχο την εφαρμογή τους και στις τάξεις του νηπιαγωγείου μας.

Αναλυτικότερα, το επιμορφωτικό σεμινάριο που παρακολουθήσαμε με τίτλο «Build your robot» και η κινητικότητα στο σύνολό της, οργανώθηκε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA1 για τη Σχολική Εκπαίδευση και εντάσσεται στο γενικότερο Διαπιστευμένο Σχέδιο Δράσης που υλοποιεί η Σχολική Μονάδα μας για τα έτη 2022-2027.


Το επιμορφωτικό σεμινάριο αφορούσε στην θεωρητική ενημέρωση και πρακτική κατάρτιση του εκπαιδευτικού προσωπικού του οργανισμού μας πάνω στη μεθοδολογία STEM και στη δυνατότητα εφαρμογής της σε τάξεις ακόμα και προσχολικής βαθμίδας εκπαίδευσης. Αλληλεπιδράσαμε λοιπόν και συνεργαστήκαμε με εκπαιδευτικούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και άλλων βαθμίδων και γνωρίσαμε τη θεωρητική βάση πάνω στην οποία θεμελιώνεται η προσέγγιση STEM και εξοικειωθήκαμε με την πρακτική διάσταση της εφαρμογής της για την προσχολική κατηγορία μαθητών. Ήρθαμε σε επαφή και χειριστήκαμε εκπαιδευτικά ρομπότ κατάλληλα για το αναπτυξιακό και ηλικιακό επίπεδο των μαθητών του νηπιαγωγείου και διδαχθήκαμε το πως θα τα αξιοποιήσουμε στην σχολική μας τάξη, καθώς και γνωρίσαμε βασικές αρχές του προγραμματισμού και λογισμικά σχετικά με αυτόν, προκειμένου να εντάξουμε στη διδακτική μας βασικές έννοιες προγραμματισμού και κωδικοποίησης για την καλλιέργεια της κριτικής ικανότητας των νηπίων, της υπολογιστικής και αλγοριθμικής τους σκέψης και της διαδικασίας δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων. Επίσης, συνδυάζοντας τις νέο-αποκτηθείσες προγραμματιστικές μας γνώσεις με την τεχνολογία των κατασκευών, φέραμε να κατασκευάσουμε το δικό μας ρομπότ αλλά και να το προγραμματίσουμε εισάγοντας βασικές εντολές και αλγόριθμους.



Το νηπιαγωγείο Πέρδικας  «ανανεώνει το ραντεβού του» περί τα τέλη Μαΐου στην Πάφο και στην Λευκωσία της Κύπρου, ώστε να ολοκληρώσει μέσα από μια δραστηριότητα παρακολούθησης μαθημάτων (Job Shadowing) σε νηπιαγωγεία της Μεγαλονήσου, το Σχέδιο Δράσης για την προώθηση της μεθοδολογίας CLIL (Content and Language Integrated Learning) για την εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας σε προσχολικό επίπεδο εκπαίδευσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου